Bryllupsdag – hvad hedder de?
Bryllups dage.Når kærligheden sejrer år efter år, så kan man fejre sin bryllupsdag på forskellig vis, vi har siden vi blev gift valgt, at fejre
Hvad enten det er dig selv, der skal giftes, om du er brudens far eller en bryllupsgæst, skal du måske snart til at påbegynde forberedelserne til din tale. Men hvordan er det nu lige, du skriver en god tale til et bryllup? Og hvordan skal den overhovedet bygges op? Hvis du mangler inspiration til, hvordan du skriver din bryllupstale, hvad enten den skal være sjov, romantisk eller helt eventyrlig, så læs med her
Det kan godt være ret nervepirrende at holde en tale, uanset hvor mange mennesker, du står overfor. Det er selvfølgelig helt okay at være nervøs og trække på nogle af ordene, men har du startet din forberedelse i god tid, vil du med garanti kunne mærke en forskel. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan skrive en god tale:
Første punkt er et af de vigtigste punkter, når det kommer til at skrive en god tale til et bryllup. Du har måske selv prøvet at sidde som tilskuer til en af de impulsive taler, der hurtigt kan opstå til fester. Hvis du har, ved du også, hvor galt det kan gå. Start derfor så tidligt som muligt med at brainstorme og skriv gode ideer ned, når de opstår. På den måde har du lidt at vælge imellem, når det egentlige skriveri begynder, og du skal ikke starte helt på bar bund.
Denne guide kan bruges uanset, om du er gom, brud eller gæst, men du bør alligevel tænke over din rolle til brylluppet. Det har nemlig betydning for, hvad du bør have særligt fokus på i din tale. Er du gommen, er du den første taler til brylluppet, og det vil derfor være passende, at du også benytter lejligheden til at takke dine gæster for at være kommet. Du bør selvfølgelig også give meget plads i din tale til at snakke om din brud. Det samme gør sig også gældende for bruden, hvis du holder en tale til din mand.
Sørg for at gøre din tale personlig og unik. Det lyder måske som et ret stort projekt i sig selv, for hvordan gør du lige det? Det handler ikke om at opfinde den dybe tallerken, men undgå gerne ”Nu er jeg jo ikke den store taler” og læg ikke ud med at hive en rød og grøn tale op ad inderlommen. Forsøg i stedet at gøre talen personlig, og gå gerne tilbage og tilføj finurlige vendinger, når du har skrevet det første udkast. Du må endelig ikke se det som en fiasko at omskrive din tale, det er faktisk en del af processen hen imod den gode tale.
Overvej hvad du gerne vil have, at gæsterne og modtageren af talen skal have ud af den, og understreg det løbende i din tale. Det kan måske virke lidt overdrevet for dig at komme med den samme pointe flere gange, men husk på at de lyttende hører den for første gang. Dermed ikke sagt, at du konstant skal bruge den samme sætning, alt med måde, men sørg for at have et omdrejningspunkt.
Selvom du blev bedt om at lægge klicheerne på hylden, så holder klicheen ”øvelse gør mester” altså stadig. For øvelse gør nemlig mester, og derfor bør du gøre det samme. Det vil både være med til at gøre dig mere afslappet i taler-situationen og få dig til at opdage sætninger, der måske bør omskrives eller drejes. Du kan evt. vælge at øve dig for nogle, inden du skal holde talen til brylluppet. Sørg blot for ikke at fortælle den til alt for mange af gæsterne inden brylluppet. Så beholder du nemlig overraskelsesfaktoren til den store dag.
Bryllups dage.Når kærligheden sejrer år efter år, så kan man fejre sin bryllupsdag på forskellig vis, vi har siden vi blev gift valgt, at fejre
I kærlighedens navn -Alle vores bryllupper 2021 Om lidt… Om lidt sker det…. Der er fuldstændig stille i kirken…. Ihvertfald lige indtil det øjeblik hvor
Din guide til en god tale Hvad enten det er dig selv, der skal giftes, om du er brudens far eller en bryllupsgæst, skal du
Nana og Niels bookede os til Danmarks første kirkelige vielse i varmlutsballon Sig ja til hinanden i en luftballon Det gjorde Nanna og Niels. Læs
Det kan være svært at pege på, hvad der lige præcis gør en tale god. Men nogle af de bedste talere kan få selv de kedeligste emner til at lyde spændende for de lyttende.
En af de metoder, store talere ofte brugere, er en god opbygning af deres taler. Vil du derfor gerne gøre dit forarbejde, inden du slår på glasset og rejser dig? Så får du her en guide til opbygningen af din tale til et bryllup:
Noget af det vigtigste ved en tale er indledningen. Det er her, du skal fange de lyttende og sørge for, at de hører efter. Derfor kan det endnu engang understreges vigtigheden af ikke at bruge sætningen: ”Nu er jeg jo ikke den store taler…” Start i stedet med at introducere dig selv og din relation til brudeparret, hvis du er gæst.
En god indledning kunne fx bygge på en sjov fortælling mellem dig og brudeparret eller en romantisk historie, hvis du taler til din brud. Forsøg så vidt muligt at holde dig fra den historie, som de fleste af gæsterne kender i forvejen. På den måde er der større chance for, at du skaber interesse fra start og taler til opmærksomme gæster.
Den midterste del af talen fylder mest, og derfor har du også mere tid til at arbejde med detaljerne og folde historien ud. Selvom du gerne må være grundig i denne del af talen, så forsøg stadig at fatte dig i korthed. Drop måske detaljer, der bliver for interne, eller hvor historien kun har værdi for de personer, der var til stede, da det skete. Selvom du selvfølgelig taler til brylluppets hovedpersoner så husk, at der også er et publikum. En god taler sørger nemlig altid for at holde på alle de tilstedeværendes opmærksomhed.
Du kan arbejde med tre hovedpunkter i talens midte, som du starter med at bygge op i indledningen. Du kan evt. bygge talen op i en kronologisk rækkefølge og holde modtageren i hånden undervejs. Tidslinjen kan både strække sig over al den tid, dig og brudeparret har kendt hinanden, eller blot til en konkret begivenhed såsom en fest, fodboldkamp eller en koncert.
Den samme metode kan du også bruge ved at strække talen lidt længere ud og tale om fortid, nutid og fremtid. Hvordan mødte du fx brudeparret? Hvordan er jeres forhold nu, og hvordan håber du, at det bliver i fremtiden?
På dette tidspunkt har du forhåbentligt kunne fastholde gæsterne og brudeparret (rigtigt godt klaret!), og det er nu blevet tid til, at du runder talen af. Selvom denne del af talen umiddelbart kan virke til at være den letteste, så må du ikke negligere en god afslutning. Faktisk er et typisk greb inden for taleskrivning at starte med at skrive slutningen først.
På den måde skærer du ind til benet og gør det lettere at sætte fokus på, hvad du gerne vil opnå med talen. Det er nemlig dét, der er afslutningens formål. Her skal du binde en fin knude på den røde tråd, du har skabt igennem hele talen. Sørg derfor for endnu engang at flette talens hovedpointer ind i afslutningen, så de understreges for modtageren.
Samtidig bør du overveje talens afsluttende sætning nøje (her menes der, sætningen inden du udbringer en skål). Sætningen skal skabe en slags pondus og sætte streg under den følelse, du gerne vil have at modtageren skal sidde tilbage med.
Med ganske få virkemidler, som du kender det fra H.C. Andersen og Brødrene Grimms klassiske eventyrsfortællinger, kan du skabe din egen tale. Start din tale med: ”Der var engang…”, og lad ellers din fantasi føre dig afsted langs talens stier. Hvordan du bygger den op, og hvad den skal handle om, bestemmer du selv. Er du bruden kan du fortælle et eventyr om, hvordan den ensomme prinsesse mødte prinsen på den hvide hest. Eller måske, at du skal kysse en masse frøer, før du møder den eneste ene.
Du kan med fordel inddrage tallene 3, 7 eller 13, da de tal ofte er med i forskellige eventyr. Tænk blot på Askepot og de 3 onde stedsøstre eller Snehvide og de 7 små dværge. Du kan også inddrage en ondskabsfuld karakter, der forsøger at sabotere det hele. For at fuldende historien, kan din tale ende med: ”… og de levede lykkeligt til deres dages ende.”
Denne form for tale kan være god for dig, der er lidt nervøs for at holde en tale eller er bange for, at du glemmer de ord, du har skrevet. Her kan du nemlig ”gemme” talen i en stor bog, så det giver et udtryk af, at du rent faktisk står og læser et eventyr op. Du behøver derfor ikke lære talen udenad, men blot læse linjerne op fra bogen.
Har du lyst til at skabe latter og smil til brylluppet, bør du helt sikkert vælge at holde en tale med sjove historier og anekdoter. At skrive en sjov tale til et bryllup er faktisk lidt sværere, end mange måske tror. Du har sikkert prøvet at fortælle en historie, du selv synes er hylende morsom, men til slut er der ikke engang antydningen af et smil at finde hos de lyttende. Den situation vil du selvfølgelig gerne undgå at stå i til brylluppet.
Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at der er stor forskel på, hvad hver enkel person synes er sjovt. Historien om din pinlige bytur, som du fortæller dine venner, vil du måske ikke fortælle din familie. Sørg derfor for at holde en tale, som din mormor også vil kunne tåle at høre.
Du bør tænke over dét selskab, du skal holde din tale for. Det giver nemlig ikke helt samme værdi at fortælle en historie, som ingen af gæsterne kan relatere til. Tag derfor udgangspunkt i brudeparret eller nogle af gæsterne.
Selvom du måske har et par gode og pinlige historier om brudeparret gemt i ærmet, så gem dem hellere til et mere privat arrangement, end når du skal holde tale til et bryllup. Som hovedregel er det altid bedre at gøre grin med sig selv end andre. På den måde undgår du at udstille nogle, som måske ikke synes, det er en rar situation at være i. Når du gør grin med dig selv, er du forberedt på den situation, du sætter dig selv i.
Den ligger næsten lige til højre benet – den romantiske tale. For hvilket scenarie passer bedre til at snakke om kærlighed, end i en tale til et bryllup? Der er ingen tvivl om, at et bryllup er kærlighedens fest. Det er derfor altid en sikker vinder, hvis du kaster dig ud i en romantisk tale.
Denne type tale passer rigtigt godt til enten bruden eller gommen, men er du gæst kan du også sagtens holde en tale, der har fokus på kærligheden. Det kan fx handle om, hvor vigtig kærlighed er, eller hvor dejligt det er at se kærligheden blomstre mellem brudeparret.
Det vigtigste, hvis du vælger at holde sådan en tale, er, at du ikke skal være bange for at vise dine følelser. Særligt ikke, hvis du holder den til din gom eller brud. Sørg for at fortælle, hvorfor du har valgt at blive gift med lige præcis denne person og ikke hvilken som helst anden. Du kan for eksempel beskrive de små detaljer, der gør, at du hver dag bliver fyldt med kærlighed til denne person. På den måde viser du også, at du er opmærksom og taknemmelig for dét, din mand eller kone giver og gør for dig.
Du er nu klar til at kaste dig ud i skrive en tale til et bryllup. Jo før du begynder, jo bedre.